strumica denes logo

ЕВЕ ШТО МИСЛАТ БУГАРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА БУГАРИЈА ВО ЕУ: Не го добиле европскиот стандард, речиси 40 отсто се разочарани!

Автор:

Датум:

март 20, 2024

Автор:

Датум:

март 20, 2024

Околу 60 отсто од Бугарите силно го поддржуваат членството на нивната земја во Европската унија, но неуспехот да се приближи до животниот стандард во другите членки на Унијата, бројните кризи во Европа во последните десет години и незадоволството од начинот на кој Брисел ја води ЕУ значително го зголеми нивниот евроскептицизам.

Така, 12 отсто од Бугарите целосно го поддржуваат начинот на управување со ЕУ, 42 отсто ја поддржуваат до одреден степен, а 39 отсто се многу разочарани, покажува истражувањето спроведено од агенцијата Алфа Рисрч на репрезентативен примерок од илјада возрасни жители меѓу 1 и 7 март.во време кога и судбината на бугарската влада била неизвесна.

Бугарите најодлучно ги поддржуваат сите мерки на ЕУ кои им даваат шанса да ги користат придобивките и гаранциите на најбогатите членки, но во исто време најмногу ги осудуваат политиките што се спроведуваат или ги критикуваат политиките што се спроведуваат или мора да се спроведат на национално ниво наметнато од Брисел, соопшти Алфа Рисрч, а пренесе агенцијата БТА.

Учесниците во истражувањето, 84 отсто од нив, како најпозитивен адут на Европа го оцениле тоа што во случај да им се прекршат човековите права или владеењето на правото, можат да се обратат до Европскиот суд за човекови права во Стразбур, пишува БТА. .

Следно, со 81 процент е задоволството од слободата на движењето на работната сила во ЕУ, односно можноста за работа во другите земји на Унијата и од создавањето на заеднички безбедносен систем, со 68 проценти.

Влезот на Бугарија во еврозоната и во Шенген зоната, со 53 и 51 отсто, исто така привлекува мнозинство Бугари, но и за тие две прашања има доста голем отпор, со по околу 30 отсто.

Разликата постои во однос на трите сегменти на европската политика.

Станува збор за Зелената транзиција која ја поддржуваат 34 отсто, а се спротивставуваат 42 отсто, а која, како што пишува БТА, се уште е неразбирлив концепт за секој четврти Бугар.

Исто така, 38 отсто ја поддржуваат европската политика за помош на Украина, а 45 отсто се против, како и политиката на имиграција на работници од земји кои не се членки на ЕУ ја поддржуваат 34 отсто, а 49 отсто се против.

Најнепријателски кон миграциската политика на ЕУ

Генерално, истражувањето покажа дека Бугарите се најнепријателски настроени кон миграциската политика на ЕУ, а особено кон политиката и договорот за солидарно прифаќање на бегалците во сите земји, кои уживаат поддршка од само 19 отсто, а трипати повеќе противење.

Проблемот, како што се наведува, е земјоделската политика, поврзана со зелената транзиција, поради неизвесноста што ја предизвикува, и зајакнувањето на надлежноста на Европската комисија, на сметка на националните влади.

И иако Бугарите лично ги гледаат предностите што им ги донесе членството во ЕУ, тие не се убедени дека нивниот глас може да влијае на тоа како ќе функционира Унијата и во каков живот сакаат да живеат. Затоа, како што јави БТА, не е чудно што излезноста на гласачите на европските избори е најниска од сите други избори во земјата.

Доколку продолжи овој тренд, бројот на гласачи на претстојните избори за Европскиот парламент во Бугарија би можел да падне на помалку од два милиони. Во анкетата само една третина од испитаниците изразиле цврста волја да излезат на гласање. Тоа досега се случи само на изборите за Европскиот парламент во 2007 година.

Во исто време, поддржувачите на членството во ЕУ и тврдокорните евроскептици ја изразија својата намера најодлучно да учествуваат на европските избори.