strumica denes logo

Денес се празнува Свети Василиј Паријски

Автор:

Датум:

април 25, 2024

Автор:

Датум:

април 25, 2024

Овој добродетелен маж во времето на иконоборството беше епископ во градот Парија, во мала Азија. Одби да го потпише царското писмо против иконопочитувањето. За ова беше многу прогонуван и мачен. Но, тој остана тврд во Православието. Се упокои и се пресели кај Господ во првата половина на 8 век.