Свински ребра од рерна – меко и сочно месо

јануари 26, 2023

СОСТОЈКИ:

  • 2 кг свински ребра
  • 1 шолја кечап
  • 3/4 шолја кафеав шеќер
  • половина шолја бел оцет
  • половина шолја мед
  • 1/3 шолја соја сос
  • 1 лажичка мелен ѓумбир
  • 1 лажичка сол
  • 3/4 лажичка сенф
  • половина лажичка лук во прав
  • бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Исечете ги ребрата на помали парчиња и ставете ги од месната страна нагоре, на решетки во 2 подмачкани тави за печење. Покријте цврсто со фолија. Печете на 180 степени околу час и 15 минути додека месото не омекне.
  2. Отстранете ги решетките, исцедете и вратете ги ребрата во тепсиите.
  3. Останатите состојки убаво измешајте ги и прелијте преку ребрата. Печете, непокриено, 30-40 минути или додека сосот не ги прекрие ребрата.
Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: