strumica denes logo

ЗА МНОГУ ГОДИНИ МАКЕДОНЦИ: Денес се слави Св.Никола, заштитник на патниците, децата и сиромашните

Автор:

Датум:

декември 19, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

декември 19, 2018

Категории:

Култура

Православните верници денес го слават Свети Никола, слава која ја одбележуваат најмногу семејства.

На овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба да се чисти, усисува, пере…

Именден празнуваат: Никола, Нино, Николина, Коле, Кула, Нина…

Свети Никола за животот ги подучувал луѓето, лекувал, им помагал на сиромасите.. Многумина не знаат, но Свети Никола станал заштитеник на морнарите затоа што својот имот го користел за откуп на заробениците.

Постои верување дека на тој ден никој не треба да го потсетувате на долг, ниту додатно да му ја отежнувате положбата затоа што е должник. Треба да се носат подароци за оние кои го слават Свети Никола. Меѓутоа и оние кои го слават празникот по некои обичаи на некои места во земјава своите гости не треба да ги пуштат со празни раце, туку мора да им дадат дарови пред да си одат дома.