(ВО ЖИВО) БЛАГОДАТНИОТ ОГАН ГИ ЗАПАЛИ СВЕЌИТЕ ВО ЕРУСАЛИМ, ВЕЧЕРВА ОКОЛУ 23:00 ЧАСОТ ЌЕ ПРИСТИГНЕ И ВО СТРУМИЦА!

април 27, 2019
Priests lead the Christian Orthodox Easter service at the 10th century St. John the Baptist Monastery near Mavrovo, west of Macedonia's capital Skopje, April 16, 2017. REUTERS/Ognen Teofilovski
Priests lead the Christian Orthodox Easter service at the 10th century St. John the Baptist Monastery near Mavrovo, west of Macedonia’s capital Skopje, April 16, 2017. REUTERS/Ognen Teofilovski

Благодатниот Свет оган чудесно слезе на Велика Сабота во пресрет на најголемиот христијански празник Велигден, во храмот на Светиот гроб во Ерусалим, а патријархот Ерусалимски Теофил Трети и годинава им го предаде на насобраните верници, кои веруваат дека кога огнот нема да се појава ќе биде означен крајот на времето.

Светиот оган ја симболизира чудесната светлина на Воскресението Христово, за што зборува уште апостол Павле и се смета за најголемата светиња за верниците. Неговото појавување во пресрет на Велигден со молитвите на православниот патријарх, свештенството и илјадници аџии, без разлика на регуларноста, се нарекува „чудото на Светиот оган“.а патријархот Ерусалимски Теофил Трети им го предаде на насобраните верници.

Вечерва околу 23:00 часот, Благодатниот Оган во Струмица ќе го донесе владиката Јаков.

https://www.facebook.com/surbtajar/videos/400545007446387/

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: