strumica denes logo

СТУДЕНТИТЕ НЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ СО СТУДЕНТСКИОТ ОБРОК: НЕ НИ СЕ ЈАДЕ ПАШТЕТА СЕКОЈ ДЕН!

Автор:

Датум:

октомври 10, 2023

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

октомври 10, 2023

Категории:

Култура

Почнувајќи од минатата недела, околу 20.000 студенти од цела Македонија почнаа да ги користат парите кои им ги додели државата за студентски оброк.

Станува збор за 140 денари кои студентите треба да ги искористат на дневна основа во некој од регистрираните објекти за хранење.

Доколку не успеат да си купат храна во денот, парите пропаѓаат.

Но, дали оваа сума е доволна за да се најадат студентите?

Екипата на Денар разговараше со неколку од нив и ги чувме нивните мислења и искуства.

Ана, студентка по психологија на Филозофскиот факултет вели дека 140 денари не можат да покријат ниту еден нормален оброк.

„Со тие пари можам да купам само леб и паштета, а тоа не е здрава храна. Понекогаш треба да додавам уште 100 или 200 денари од својот џеб за да можам да си нарачам нешто посочно и поголемо”, вели таа.

Бојан, студент на Медицинскиот факултет, се согласува со Ана.

„140 денари се премалку за студентски оброк. Јас сум физички активен и имам потреба од повеќе калории. Со тие пари можам да купам само сендвич или пица, а тоа не е храна за мене. Би сакал да имам можност да изберам помеѓу повеќе опции за храна, како што се салати, месо, чорба и слично”, вели тој.

Цветанка, студентка на Правниот факултет, пак, има друг проблем.

Таа вели дека не може да ги искористи парите за студентски оброк затоа што нема доволно објекти за хранење во близина на факултетот.

„Јас учам цел ден на факултетот и немам време да одам до друг крај на градот за да јадам. Би било подобро ако имавме повеќе ресторани или кантини кои прифаќаат студентски оброк во близина на факултетот”, вели таа.

Димитар, студент по информатика на Факултетот за природни и математички науки, има друг вид на поплака.

Тој вели дека системот за плаќање со студентски оброк е неправедно изработен.

„Мислам дека студентите треба да имаат право на ист број на оброци, без разлика дали ги искористиле или не. Не е во ред да ни пропаѓаат парите ако во текот на денот не купиме јадење. Тоа е како да ти кажат дека ако не јадеш денеска, не можеш да јадеш ни утре. Би сакал да имам можност да ги соберам парите за повеќе денови и да ги потрошам кога сакам”, вели тој.

Од овие изјави на студентите може да се заклучи дека најголемиот дел од нив не се задоволни од висината на студентскиот оброк и од начинот на кој тој се реализира.

Тие бараат од државата да ги зголеми парите за студентски оброк, да ги прошири опциите за храна и да го поедноставни системот за плаќање. Дали нивните барања ќе бидат исполнети, останува да видиме.