strumica denes logo

СИТЕЛ: Зголемен бројот на првачиња во Струмица, намален во околните села

Автор:

Датум:

септември 1, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

септември 1, 2018

Категории:

Култура

СИТЕЛ:

Во општина Струмица оваа учебна година ќе има повеќе првачиња.  Во однос на лани годинава се запишани 61 прваче повеќе. Но и покрај зголемениот број,  во пет училишта првоодделенските клупи годинава ќе останат празни, а во две се запишани само по еден ученик.  Зголемениот број е пред се во училиштата во градот, додека намалување има во селските средини.  Причини за ваквата состојба има повеќе, но основната е иселувањето на родителите кои одлучиле нивните деца образованието да го продолжат во земјите во кои кои моментално тие престојуваат и работат.

,, Лани до 31 август 2017 година, во прво одделение во општинските основни училишта биле запишани 499 ученици, а годинава заклучно со 24 август се запишале вкупно 560ученици, 288 машки и 272 женски. Иако вкупниот број на запишани првачиња е зголемен во однос на минатата година, за жал, во населените места Сачево, Габрово, Дорломбос, Мемешли и Орманли нема запишано ниту еден ученик во прво одделение, а по 1 ученик има запишано во Водоча и Попчево,,. Вели КОСТА ЈАНЕВСКИ – ГРАДОНАЧАЛНИК НА ОПШТИНА СТРУМИЦА

Целосната вест може да ја погледнете на следниот —– ЛИНК