ПРЕД МАЛКУ ФИЛИПЧЕ ОБЈАВИ: ПОГЛЕДНЕТЕ ШТО ЗНАЧИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА?

март 18, 2020

Ја поздравувам одлуката на Претседателот Стево Пендаровски да прогласи вонредна состојба.

Сега Владата ќе може брзо и ефикасно да управува со ресурсите на државата и навремено да реагира на предизвиците кои ни претстојат и на здравствен и на економски план.

ℹ Што значи вонредна состојба?

Вонредна состојба значи дека Владата добива и Законодавна и Извршна власт.

Со тоа, се олеснува работата на Владата во време на кризи и истата може да носи одлуки за добро на граѓаните многу побрзо и поефикасно.

ℹ Како Владата го прави тоа?

Преку носење на Уредби со сила на закон, кои важат само додека трае вонредната состојба.

ℹ Дали ќе има полициски час или ограничување на движењето?

Во овој момент нема таква одлука, следете ги сите понатамошни одлуки на Владата и ќе бидете информирани за евентуални ограничувања на движење.

ℹ Дали треба да направам резерви на храна?

Не, во државата има доволно резерви и на храна. Останете во своите домови, не излегувајте доколку немате потреба и купувајте онолку колку што ви треба.

Придржувајте се до мерките и препораките, само тако побрзо и полесно ќе ја надминеме оваа состојба.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: