strumica denes logo

Поезија од струмичанецот Митко Гогов објавена во Кина

Автор:

Датум:

април 29, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

април 29, 2018

Категории:

Култура

 

Деновиве од печат излезе новиот број на месечното списание за литература „Chinese Language Monthly“ во Кина во кое македонскиот поет со потекло од Струмица Митко Гогов е застапен со избор од неговата поезија. На десетина страници се поместени стихови кои се дел од неговиот поетски опус, а во препев на Tze-min Ition Tsai, универзитетски професор, уредник и преведувач. Годинава тој е поканет да учествува на Интернационалниот поетски фестивал „Формоса“ во Тајван, а ова е четврта публикација на неговата поезија за само неколку месеци на Истокот.

Mитко Гогов е автор кој пишува поезија, кратки раскази, есеистика и публицистика. Пишува и хаику, сенриу, ренга кои ги објавува повремено на Твитер. Неговото творештво досега е застапено и преведено во неколку антологии, стихозбирки и списанија за литература и уметност во Индија, Пакистан, Филипините, Кина, USA, Аргентина, Русија, Шпанија, Италија, Чешка, Романија, Германија, Израел, Мексико, Србија, Хрватска, Албанија, Косово, Грција, Бугарија… Актуелен е со неговата стихозбирка „Ледена вода“ издадена во Србија (2011) и во Македонија, во едицијата „Огнови“ на издавачката куќа Антолог (2014).

Претседател е на здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“, организатор на глобалната поетска манифестација „100 Илјади поети за промена“ во Македонија, претставник на Светската унија на поети и Школата за поезија – Делегација Македонија, основач на наградата „Антево слово“ која се доделува во Сицилија, Италија.