strumica denes logo

Научно откритие на струмичанка во Швајцарија: Браво за Елена Најденовска!

Автор:

Датум:

декември 15, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

декември 15, 2018

Категории:

Култура

Елена е родена во 1987 во Струмица каде завршува основно образование и гимназија. Подоцна студираа на електро-техничкиот факултет на Федералниот Технички Универзитет во Лозана, Швајцарија каде што и магистрира во 2012 со специјализација во процесирање на сигнали.

Неодамна докторира на факултетот за биологија и медицина на Лозанскиот Универзитет во доменот на науките за живиот свет и во соработка со универзитетската болница во Лозана. За време на докторските студии го конструира долуспоменатиот алгоритам за автоматско сегментирање на јадрените анатомаски групи на таламусот кој веќе е применуван во нови истражувања поврзани со невродегеративните нарушувања во движењето како и шизофренијата.

Убави вести направија кратко интервју со неа во која таа ни опиша за што точно станува збор.

ЦЕЛОСНАТА ВЕСТ МОЖЕ ДА ЈА ПРОЧИТАТЕ НА СЛЕДНИОТ —– ЛИНК