strumica denes logo

На денешен ден почина д-р Христо Брашнаров – основачот на гинеколошко-акушерските одделенија во Струмица!

Автор:

Датум:

декември 7, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

декември 7, 2018

Категории:

Култура

Во Скопје умре прим. д-р Христо Брашнаров, еден од основачите на Хируршката и Акушерско-гинеколошката клиника на Медицинскиот факултет во Скопје, асистент и професор на првата генерација студенти по медицина во Скопје, основач и професор на Акушерската школа во Македонија и основач на гинеколошко-акушерските одделенија во Струмица и во Прилеп. Во 1964 година прв во Македонија воведе анестезија во оперативните зафати на гинекологијата и акушерството. Роден е во Прилеп,во 1918 година.