strumica denes logo

ЈАНЕ КИРОВ: РАЗЛИЧНИТЕ КУЛТУРИ И ТРАДИЦИИ – НАШЕ БОГАТСВО!

Автор:

Датум:

јули 22, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

јули 22, 2018

Категории:

Култура

Наша култура? Наше богатство?
Јас, ти,тој, таа… Ние, вие…
Кои сме, односно кои СЕ “Ние”?
Или пак “Вие”?
Зарем цело време екот на историјата
паѓа врз глуви уши?
Александар го уби егото,
но замислата му беше светска…
Можеби света, за кого како…
Хитлер ја промаши поентата од старт,
го имаше светот на дланка, или барем така мислиме.
Балканот отсекогаш бил крстосница
народи, култури, цивилизации оставени се тука.
И во самата Библија е спомната Македонија
Мајка божица лулка на слободата.
Разликите го прават човек,
а сите сме луѓе и како такви сме исти.
Истото го рече и Делчев
со самиот факт што
Светот е поле за културен натпревар меѓу народите.