strumica denes logo

АРХИВ: Фотографии од поставувањето на споменикот на Гоце Делчев

Автор:

Датум:

јануари 15, 2019

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

јануари 15, 2019

Категории:

Култура

Препознатлива фигура на струмичкиот плоштад е споменикот на Гоце Делчев. Изградбата на споменикот била по повод стогодишнината од раѓањето на револуционерот. Реализацијата на споменикот започнала во 1973 година, а завршила на 11 октомври 1976 година. Дело е на академскиот ликовен уметник Бранко Конески, а партерното решение е дело на архитектот Мирјана Волинец. Споменикот е во сопственост на општина Струмица, а последен пат беше обновен во 2010 година.