strumica denes logo

ЕРУСАЛИМ: БЛАГОДАТНИОТ ОГАН ВО ЧУДО ГО ОСВЕТЛИ ГОСПОДОВИОТ ГРОБ И ГО ОБЈАВИ ВЕЛИГДЕН!

Автор:

Датум:

април 7, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

април 7, 2018

Категории:

Култура

Благодатниот Оган во чудо го осветли Господовиот гроб и го објави Велигден. Ерусалимскиот патријарх Теофил III до сите христијани: Христос Воскресе! На Велика Сабота во присуство на голем број христијани свештеници и монаси во Црквата на Господовиот Гроб во Ерусалим се случува чудото на Благодатниот оган. Оганот се запалува во Кукувлија откако Патријархот ќе влезе во него. Благодатниот оган потоа се пренесува до сите цркви каде Велигден се чествува според јулијанскиот календар.