strumica denes logo

СВЕДОШТВО: ДЕН ПРЕД УБИСТВОТО, ПЕТТЕ СТРУМИЧКИ СТУДЕНТИ НА ЗАБАВА ЈА ПЕЕЛЕ – КАКО ШТО Е ТАА ЧАША ПОЛНА СО ВИНО!

Автор:

Датум:

август 10, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

август 10, 2018

Категории:

Култура

На 13 -ти август се одбележува годишнина од убиството на петте струмички студенти, кои се ликвидирани на Брласица во 1951 година.

Струмица денес во текот на деновите кои поминаа објави повеќе текстови за да потсети на времињата кои изминале, кои останале зад нас со прозба: Боже, да не се повтори!

За нас кои во 21 век веќе го живееме нивниот сон за независна, демократска Македонија, определена кон современите текови останува да го продолжиме патриотските идеи кои тие како интелектуалци го антиципирале.

За истата идеја во исто време во затвор биле и Ченто, Брашнаров, Шатев. Останува прашањето не кои се оние што ги затварале и убиле сите овие жртви туку  кои тие како интелектуалци го антиципирале. За истата идеја во исто време во затвор биле и Ченто, Брашнаров, Шатев.

Останува прашањето не толку кои се оние што ги затварале и убиле, зашто тие се познати, туку дали чесното дело за Македонија ќе ги победи поделбите и братоубиството.

На вчерашен ден, според сведоштвотo, вечерта во куќата на Јармов, каде гостин бил Костуранов, се собрале и Белев, Топчев, Пецев и други и се одржува ноќна вечеринка на која се пеат патриотски песни. Една од песните како што раскажуват очевидци била: Како што е таа чаша полна со вино која се пеела најгласно.