СВР СТРУМИЦА СО УШТЕ ЕДНА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ПОРАНЕШНИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК НА ВАСИЛЕВО!

мај 17, 2018

Секторот за внатрешни работи Струмица до Основното јавно обвинителство во градот поднесе кривична пријава против В.С. (51) поранешен градоначалник на општина Василево и В.М.(51) од Струмица.

Како што соопшти портпаролот на СВР Струмица, Хризантема Рендевска, првопријавениот како градоначалник, искористувајки ја својата службена положба со пречекорување на границите на своето овластување, постапил спротивно на Законот за постапување со бесправно изградени објекти на штета на буџетот на општина Василево.

Според Рендевска, В.С. извршил нелегална легализација, односно пренос на правото за легализација на објект на Ветеринарна станица Струмица изграден во 1959 година во село Василево. За него општината поднела барање за легализација без никаков правен однос и истото право го пренесува на второпријавеното правно лице со цел стекнување на одредена корист.

– На тој начин му овозможил на второпријавеното правно лице да се стекне со противправна имотна корист и во текот на 2015 година да изврши легализација на објект за кој поднел барање за легализација од 2011 година, а третопријавениот како управител на правното лице, подоцна, со договор за купопродажба го продаде на политичка партија, рече портпаролката на СВР Струмица, Хризантема Рендевска.

Полицијата ги сомничи пријавените дека ги сториле кривичните дела „Злоупотреба на службена положба и овластување“, а правното лице и одговорното лице во правното лице сториле кривично дело „Употреба на исправа со невистинита содржина“.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ