Aнима Мунди по настанот денеска во Струмица  бара надлежните законски да оневозможат злоупотреба на коњите како превозно средство!

ноември 14, 2018

Од „Анима мунди“ преку соопштение ги повикаа надлежните институции (АХВ, МВР) и нивното раководство, како и градоначалниците итно да преземат мерки и законски оневозможат злоупотреба на коњите како превозно средство во урбани средини. Реакцијата на „Анима мунди“ доаѓа откако, како што соопштија тие, граѓани им испратиле фотографии на кои се гледа коњ во локва крв, кој, според нив, едвај крева глава и умира среде улица, удрен од автобус што превозува деца од ОУ „Вера Циривири“ на екскурзија.

Во соопштението на ‘Анима мунди’ се вели дека според информациите автобус удрил во запрежно возило кое буквално му влетало против сите сообраќајни прописи и стандарди, по што посочуваат дека вината не е во превозникот на автобусот кој сторил се што може да се заштитат патниците, вината велат е исклучиво во противзаконитата употреба на коњите во сообраќајот и институциите кои ова го толерираат.

„’Анима мунди’ изготвни и поднесе иницијатива за помош на коњите, со која дадовме конкретни применливи предлози за преземање конкретни чекори кои би воделе кон:
– Унапредување на благосостојбата на коњите,
– Зголемување на безбедноста на сите граѓани во сообраќајот и
– Олеснување на животот на граѓаните кои се најранливата и најмаргинализирана категорија граѓани во нашето општество.
Прашуваме кој ќе беше одговорен доколку оваа несреќа имаше и последици по човек, по децата? Или ќе се молчи и чека сè додека не се случи човечка несреќа?“, се вели во соопштението на „Анима мунди“.

Оттаму додаваат дека тие испратиле ветеринар кој се бори животното да преживее. Иако коњот е малтретиран, дошла полиција, тој повторно ќе заврши во рацете на оние кои го измачувале, велат од „Анима мунди“.

„Бараме: 1. идентификација на животните на територија на град Скопје и другите урбани општини, нивната психофизичка состојба и секако сопствениците на тие коњи, за што здружението нуди помош; законско регулирање на сопствеништвото на коњите. 2. Воведување законска забрана за движење на влачни коли со коњи во урбаните средини и брзи сообраќајници, директна интервенција во Законот за безбедност во сообраќајот на патиштата кој ја уредува ваквата пракса. 3. Итно одземање на коњите кои се болни, стари, изнемоштени и нивно згрижување на безбедна локација – наменски центар за рехабилитација, за што нудиме стручна и директна помош, како и во спроведување едукативни кампањи за хуманост и грижа кон животните со што ќе помогнеме во обезбедување дополнителни донации од државата и странство. 4. Ургентно воспоставување забрана за движење на влечни коли со коњи во урбани средини, во рамки на Одлуки за комунален ред на ЕЛС. 5. Обештетување на лицата кои го користеле коњот како превозно средство и начин на заработка/преживуваање, т.е. да им се овозможат начини да дојдат до средства за живот и превозно средство; да им се понуди решение и даде соодветно превозно средство со кое ќе продолжат да ја вршат нивната работа – кое ќе им помогне безбедно и непречено да се движат во сообраќајот“, стои во соопштението на „Анима мунди“.

Од здружението велат дека иако очекувале оваа иницијатива да биде сериозно разгледана и да се пристапи кон итни законски измени, тоа не се случило и овој проблем само се игнорира и продлабочува, на сметка на животот на животните и безбедноста на граѓаните, стои во нивното соопштение.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: