Потребни состојки:
– свинско месо 🥩
– кромид
– морков 🥕
– доматен сос
– сланина 🥓
– бело вино 🥂
– сенф
– кашкавал
– маринирани шампињони
– зачини: сол, црн пипер, кари
Начин на подготовка:
🥩 Свинскиот врат насечете го на коцки и зачинете го со сол, црн пипер, кари и сенф.
🔪 Зеленчукот и сланината исто населете ги на коцки, и најпрво во загреана тава со масло потпржете ги кромидот и морковот.
🥓 Откако ќе омекне зеленчукот додадете ја сланината да се пропржи, а потоа и свинското месо и шампињоните.
🥘 Откако ќе се пропржи, додадете малку бело вино и оставете го да се динста неколку минути додека испари течноста.
Потоа, додадете го доматниот сос и оставете да се крчка неколку минути.
Префрлете во грне и печете околу еден ипол час на 200 степени.
На 10 мин пред да го извадите ставете ленти кашкавал да се растопи.
Видео: