Доволна е само половина шолја ореви на ден за позитивно да влијае на стресниот распоред на учениците и да им помогне, меѓу другото, полесно да се справат со притисокот и депресијата.
Јаткастите плодови во секојдневната исхрана на студентите под стрес имаат позитивни ефекти врз нивното ментално здравје, покажа новото клиничко испитување спроведено на студенти на додипломски студии.
Студијата спроведена од научници од Универзитетот во Јужна Австралија и објавена во научното списание Nutrients, исто така, сугерира дека оревите можат да ги неутрализираат ефектите на академскиот стрес врз цревната микробиота за време на стресни периоди, особено кај жените.
Резултатите од студијата додаваат на се поголем број докази кои ги поврзуваат оревите со подобрено здравје на мозокот и цревата, велат главните автори на студијата, докторантот Mauritz Herselman и вонредната професорка Larisa Bobrovskaya од споменатиот австралиски универзитет.
Студентите доживуваат академски стрес во текот на студирањето, што негативно се одразува на нивното ментално здравје, а особено се ранливи во испитните рокови, истакнува Herselman.
Во студијата, 80 студенти на додипломски студии поделени во терапевтска и контролна група беа клинички евалуирани во три интервали, на почетокот на 13-неделниот универзитетски семестар, за време на испитниот рок и две недели по испитниот рок. На оние во групата на третман им биле давани ореви за дневна потрошувачка во текот на 16 недели во текот на периодот на клиничко испитување.
Откривме дека оние кои консумирале околу половина шолја ореви секој ден покажале подобрувања во самоизвестените индикатори за ментално здравје. Потрошувачите на ореви, исто така, покажале подобрени метаболички биомаркери и севкупен квалитет на сон на долг рок, велат авторите на студијата.
Студентите од контролната група, пак, пријавиле зголемено ниво на стрес и депресија пред испит, додека оние од групата за терапија не. Корисниците на ореви, исто така, пријавиле значително намалување на чувствата поврзани со депресија, во споредба со контролната група.
Претходните научни истражувања покажале дека оревите се полни со омега-3 масни киселини, антиоксиданси, како и мелатонин (хормон кој поттикнува сон), полифеноли, фолати и витамин Е, кои заедно промовираат здрав мозок и црева.
Светската здравствена организација неодамна изјави дека најмалку 75 проценти од нарушувањата на менталното здравје ги погодуваат луѓето помлади од 24 години, што ги прави студентите на додипломски студии особено ранливи на проблеми со менталното здравје, истакнува Herselman.
Нарушувањата на менталното здравје се чести меѓу учениците и можат негативно да влијаат на академските перформанси на учениците и долгорочното физичко здравје, додава Bobrovskaya.
Покажавме дека консумирањето ореви за време на стресни периоди може да го подобри менталното здравје и општата благосостојба на учениците, како и дека тие се здрава и вкусна закуска и сестрана состојка во многу рецепти, во борбата против некои од негативни ефекти од академскиот стрес, истакна таа.
Сепак, на крајот тој забележува дека поради помалиот број на мажи во студијата, треба да се направат повеќе истражувања за да се утврдат родово-зависните ефекти на оревите и академскиот стрес кај учениците.
Исто така, можно е плацебо-ефектот да влезе во игра бидејќи ова не е слепа студија, додаде Bobrovskaya.