НАТПРОСЕЧНО ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ЛУЃЕ ГИ ИМААТ ОВИЕ 4 КАРАКТЕРИСТИКИ!

јануари 16, 2023

Интелигенцијата или коефициентот на интелигенција всушност значи темпо со кое лицето усвојува нови информации.

Научните студии покажаа дека коефициентот на интелигенција се формира уште на рана возраст, па – заглавени сте со она што сте го совладале во раното детство.

Иако многу истражувања покажаа дека коефициентот на интелигенција не е единственото мерило за успех во животот (напротив, како што велат луѓето, факултетот и работата не ги прави паметни луѓето, туку задникот кој седи работи или учи), сепак високиот коефициент на интелигенција е нешто. што секој би сакал да го пофали.

Еве некои од карактеристиките:

Анксиозност
Психијатарот Џереми Коплан ги проучувал пациентите со анксиозни нарушувања и открил дека оние со најтешки симптоми постигнале поголем коефициент на интелигенција од оние со поблаги симптоми. Други студии покажаа дека анксиозните луѓе имаат подобри вербални вештини и дека нивниот ум е поактивен.

Исто така, експеримент во израелскиот „Интердисциплинарен центар Херцлија“ покажа дека анксиозните луѓе се поуспешни во решавањето на комплицираните проблеми.

Левичари
Истражувањата покажаа дека леворакоста е поврзана со дивергентно размислување (креативен начин на решавање на проблем или повеќе решенија за еден проблем).

Музикалност
Бројни студии покажаа поврзаност помеѓу музикалноста и добрите вербални вештини, како и извршните функции клучни за фокусирање и самоконтрола. Во експериментот спроведен од Силваин Морено учествувале 48 деца на возраст од четири до шест години.

Половина од учениците ја завршија музичката програма, а другата половина ја завршија програмата за уметничка култура. На крајот од експериментот, 90% од децата кои биле под обука за музика покажале подобрување на вербалниот коефициент на интелигенција.

Хумор
Истражувањата покажуваат силна врска помеѓу смислата за хумор и високите вербални вештини, како и апстрактното размислување. Хуморот е главно резултат на високата интелигенција бидејќи бара специфичен тип на размислување и маневрирање со зборови.

Сепак, има надеж
Доколку немате ниту една од овие карактеристики, се разбира, не значи дека немате висок коефициент на интелигенција, но доколку имате некои од карактеристиките кои се поврзани со овие таленти или проблеми, тоа може да значи дека имате повисок коефициент на интелигенција од просекот.

Повеќе од овие карактеристики заедно (или сите од нив) покажуваат дека се вклопувате во повеќето од она што досега го откриле студиите за интелигенцијата.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: