strumica denes logo

Иницијатива – Беласица да биде прогласена за заштитено подрачје

Автор:

Датум:

септември 27, 2018

Категории:

Економија

Автор:

Датум:

септември 27, 2018

Категории:

Економија

СИТЕЛ:

Беласица да се прогласи за заштитено подрачје. Ваква иницијатива покренаа екологистите од Струмица во соработка со планинарски клубови, велосипедисти и љубители на природата. Својата иницатива тие ја базираат на фатот што Беласица веќе е заштитена  во соседните Бугарија и Грција. Делот на бугарска територија е прогласен за природен, додека на грчка е национален парк. Од еколошкото друштво Планетум сметаат дека со реализацијата на нивната иницијатива ќе се заштити големото природно и културно богатство со кое располага планината,  но и ќе се отвори поголема можност за промоција на регионот и развој еко руралниот туризам.

Целосната вест може да ја погледнете на следниот —- ЛИНК