ПРВО ГОЛЕМО ОТКРИТИЕ ВО 2022 ГОДИНА: Илон Маск и НАСА соопштија дека набрзо ќе објават детали за мотор кој движи со брзина на светлината!

јануари 14, 2022

Илон Маск и НАСА конечно го открија новиот мотор со брзина на светлината.

Изјава на Илон Маск:

Континуирано се прилагодувавме и ги надминуваме сите тешкотии како научна заедница кога станува збор за истражување на вселената. Сепак, и покрај овие достигнувања, секогаш постоела навидум невозможна задача за која само сонувавме, брзината на светлината!

Најдовме начин да ѕирнеме во космосот, слетавме човек на Месечината, испративме сонди надвор од нашиот Сончев систем, ги направивме сите овие извонредни инженерски подвизи за неколку децении, но и покрај овие достигнувања, секогаш постоела навидум невозможна задача за која само сонувавме…

Можеме да истражуваме егзопланети и да испраќаме сонди во неограниченото подалеку. Сепак, никогаш не сме биле во можност да ги погледнеме чудата на универзумот одблизу, иако најблискиот галактички сосед, Проксима Кентаур б, е оддалечен 4,25 светлосни години.

Ќе ни требаат 6 300 години за да го достигнеме со сегашната технологија. Ужасниот факт е дека сè што вреди да се разбере во нашиот космос, или така претпоставувавме, е надвор од нашиот животен век. Со НАСА сме најблиску досега во Историјата наскоро да го претставиме моторот кој движи со брзина на светлината. Доаѓа нова ера!“ – изјави најбогатиот човек во светот.

Ако ова е вистина, започна нова ера на вселенски патувања. Брзината на светлината првенствено се користи како најпосакувана единица за мерење на растојанието во вселената. За да биде појасно, брзината на светлината се проценува на 299 милиони 792 458 метри во секунда, брзина која се чини можна само во „Војна на ѕвездите“.

„Овој лесен мотор не само што треба да биде брз, да троши значително количество гориво, туку и да може да заштеди доволно енергија за да трае со години.“ – додава Маск.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: