Home

Perdormire
Економија Струмица

ЦЕНИТЕ НА ЛЕБОТ И ЗЕЈТИНОТ ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ СЕ ЗГОЛЕМУВААТ И ПОНАТАМУ!

Home

Цените на брашното, на лебот и на белите печива ќе се зголемуваат и понатаму. Дел од приватните пекари веќе го направија зголемувањето на цените, но според мелничарите и увозниците и оние што не го направиле тоа, наскоро ќе мора да ги зголемат цените. Ќе се зголеми и цената на зејтинот, затоа што ни оваа од околу 90 денари, веќе не е исплатлива за производителите, а поскапел и увозот на сојата, палминото масло….

Горан Малишиќ, претседател на Мелничко-пекарската индустрија при Стопанската комора, во изјава за „Слободен печат“ објаснува дека во моментов има драстично зголемување на цените на пченицата на светските берзи.

– Цената на пченицата од почнувањето на пандемијата се зголеми за 20 проценти, а сега имаме ново драстично зголемување на цената во светски рамки. Штом се зголемува цената на пченицата, нормално е дека се зголемува и цената на брашното, потоа на лебот и на белите печива. Но, не е само растот на цената на пченицата причина за раст на овие цени. Цената на струјата за компаниите што одат на слободен пазар е зголемена 100 проценти, а и цените на амбалажите за пакување се зголемени за 40-ина проценти – вели Малишиќ.

Целосната вест може да ја погледнете ОВДЕ.
Извор: Слободен Печат