Ковачевски: Не очекува уште една енергетски тешка зима, но институциите се подготвени да реагираат

мај 14, 2023

Тешка и незвесна енергетска зима не чека и следната грејна сезона. Сепак, премиерот е оптимист – ако успешно се справивме оваа – подготвено ќе ја дочекаме и следната. Милионски суми се инвестираа изминатиов периид во енергетиката, државата помогна пониски сметки да добиваат граѓаните, болниците, школите, малите фирми. Се прават напори и оваа грејна сезона да бидеме помалку енергетски зависни.

Резвоарите со јаглен се полни и за наредните 15 години, се мобилизираа сите капацитети за набавка и ископ на јаглен, се инвестираше и во дотраените капацитети за да има рекордно домашно производство на струја. Се градеа фотоволтаици, а ќе се гради и фотонапонска централа за гас во Неготино. При крај е и тендерот за изгрдба на Чебрен.

– Ние сме подготвени и утре да почне грејната сезона. Но овој перод ќе го искористиме и за инвестирање во, изјави Љупчо, ЕСМ.

На партиска дебата посветена на енегетиката, од СДСМ уверуваат дека државата ќе направи се сметките за граѓаните и стоапнството да останат ниски, а најверојатно и евтината дневната таригафа ќе се врати од 1 јули.

ИЗВОР: СИТЕЛ

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: