ЈА ПУШТИЈА ЛИ УКРАИНА НИЗ ВОДА? СЕГА НЕ БИЛО НАЈДОБРО ВРЕМЕ ЗА ПРИЕМ ВО НАТО!

септември 30, 2022

Процедурата за прием на Украина во НАТО сега е ненавремена, не е време за прием на државата во НАТО, изјави Џејк Саливан, помошник за национална безбедност на претседателот на САД.

Претходно во петокот, Володимир Зеленски рече дека Киев, како одговор на пристапот кон Русија на ДНР, ЛНР, како и на регионите Керсон и Запорожје, аплицирал за забрзан прием во НАТО.

„Сега, според наше мислење, најдобриот начин за поддршка на Украина е практичната поддршка „на терен“, а процесот во Брисел треба да се преземе во некое друго време“, изјави Саливан за новинарите.

Истовремено, тој нагласи дека САД не одбиваат да ја поддржат политиката на „отворени врати“ за НАТО. „Сите одлуки за пристапување мора да се донесат меѓу 30-те земји-членки и држави кои сакаат да се приклучат“, рече Саливан.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: