Уште еден доказ дека е умот на 21 век: Елон Маск сака да го користи воздухот како гориво за вселенските патувања!

декември 24, 2021

Елон Маск е на чекор да го претвори воздухот во гориво кое ќе го користи за неговите вселенски патувања. Тој веќе започна со програмата за издвојување на јаглерод-диоксид од атмосферата за употреба на ракетно гориво.

Маск рече дека овој проект ќе биде од витално значење за патувањето на Марс, каде атмосферскиот јаглен-диоксид е единствениот ресурс кој може да се користи за безбедно враќање од Црвената планета.

„SpaceX ќе покрене програма за претворање на CO2 од атмосферата во ракетно гориво. Ако сте заинтересирани придружете ни се“, рече Маск, кој доби голема поддршка од фановите, но имаше и такви кои го критикуваат.

Голем дел од луѓето се загрижени и за штетата која ваквите мисии можат да и ја нанесат на атмосферата.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: