УБИЕН НА ДЕНЕШЕН ДЕН ОД БУГАРСКАТА ПОЛИЦИЈА ВО СТРУМИЦА – ВЕЧНА СЛАВА НА МАКЕДОНЕЦОТ БЛАГОЈ ЈАНКОВ – МУЧЕТО!

јули 14, 2021

Општина Струмица денеска ја одбележа 77-годишнината од убиството на Благој Јанков – Мучето, најсветлиот лик од струмичкиот историски времеплов.

Благој Јанков Мужето бил македонски партизан кој бил прогласен за народен херој на Југославија. Роден е во 1911 година во Струмица, во Салонскиот вилает на Отоманската империја и почина на 14 јули 1944 година пред портите на градскиот парк во Струмица, додека го бркаше бугарската полиција.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ