Perdormire
Струмица

УБАВА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СТРУМИЧКИТЕ ЗЕМЈОДЕЛЦИ: НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЗЕЛКА ЌЕ ИМ БИДАТ ПОКРИЕНИ ЗАГУБИТЕ!

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, информира дека континуирано го следи откупот на зелката и е во постојана комуникација со земјоделците и откупувачите на зелка.

– Поради глобалната пандемија од коронавирусот, на светските пазари дојде до намалена побарувачка на зелка, што во нашата држава предизвика проблем со пласманот и откупната цена на зелката. За таа цел во координација со земјоделците, МЗШВ подготви предлог за интервентна мерка за покривање на загубите на производителите на зелка. Предлог- мерката е ставена во систем минатиот петок, но со оглед на тоа дека до денеска немаше седница, истата ќе се разгледува на утрешната владина седница, соопштуваат од МЗШВ.

За мерките со кои ќе им бидат покриени штетите на производителите на зелка соопшти и струмичкиот пратеник од редовите на СДСМ – Коста Костадинов: