ТРАДИЦИЈАТА ПРОДОЛЖУВА: ЕСНАФИТЕ ОД СТРУМИЧКОТО КОРЗО ДЕНЕСКА КРШЕА ПАРИЧКА ЗА ВАСИЛИЦА!

јануари 13, 2020

И оваа година еснафите од струмичкото корзо продолжија со традицијата, односно кршеа паричка за Василица. Се верува дека на оној кој ќе му се падне паричката, ќе биде среќен во текот на целата година. Инаку, Православните верници кои се водат според јулијанскиот календар, денеска ја пречекуваат православната или стара нова година. Старата година вечерва ќе испратена со палење на василичарски огнови кои се симбол на боженствена светлина, што според народните верувања ги прогонуваат лошите сили.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ