СЗО ги прогласи мајмунски сипаници за глобална вонредна опасност: „Имаме зараза која брзо се шири низ светот“

јули 24, 2022

Генералниот директор на Светската здравствена организација (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус прогласи мајмунски сипаници за глобална здравствена вонредна опасност.

Светската здравствена организација ја прогласи епидемијата на мајмунски сипаници за глобална здравствена вонредна опасност.

Тој рече дека експертската група на СЗО не успеала да постигне консензус за тоа дали мајмуните сипаници се глобална здравствена итна опасност или не и дека одлуката ја донел поради брзото ширење на вирусот низ светот.

„Имаме инфекција која брзо се шири низ целиот свет преку нови модели на пренос за кои знаеме премалку. Затоа решив дека ширењето на мајмунските сипаници претставува вонредна опасност за јавно здравје од меѓународна загриженост“, рече Тедрос, наведува CNBC. .

Тедрос рече дека ризикот од инфекција со мајмунски сипаници е умерен на глобално ниво, освен во Европа каде што ризикот е висок.

„Со оглед на алатките што ги имаме во моментов, можеме да ја држиме оваа инфекција под контрола и да го запреме нејзиното пренесување“, рече Тедрос, наведува Ројтерс.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: