САМО ЗА ВИСТИНСКИ СТРУМИЧАНИ: Преведете ги овие дијалектни реченици на современ литературен македонски јазик

октомври 7, 2018

Претходно објавивме да го погодете значењето на одредени струмички зборови, но овојпат ви нудиме поголем предизвик кој е само за вистински струмички. Преведете ги овие дијалектни реченици на современ литературен македонски јазик!

„Мамо не џ’нџори у кујната оште од сабаале!“

„Ајдее и тај извишил ф’ртуунта!“

„Ујдел д’ дојде!“

„Абе дек мее мистриита? Не знам, јас само маламашката га најдех!“

“Тај мануко, на апсездан го видех преги со тај брат му, ноќнио карлип, акран сам со него ама тешки ќерќенезе се цела тајфа, грех аир…”

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: