Погледнете колку жители има во Струмица според последниот попис, кое е најголемо село и во кои села нема воопшто жители!

мај 21, 2023

Струмица е општина која го опфаќа градот Струмица и 24 населени места. Според последниот попис, во Струмица живеат вкупно 33.825 жители, додека пак 3 населени места немаат воопшто жители. Едното е викенд населбата Три Води, а Чепели и Злешево се т.н. мртви села.

Банско пак по долго време го симна Куклиш од врвот на оваа листа. На последниот попис во Банско има 2414 жители, Куклиш е втор со 2172 и Муртино со 1740 жители е трет на оваа листа.

Иселувањето придонесе бројот на жители и во Куклиш и во другите места да го намали бројот на жители.

Најмало село во општина Струмица според пописот е Орманли во кое живеат 7 жители. Во продолжение бројки од останатите села:

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: