Основното јавно обвинителство Струмица бара казни од по 500 евра за 25 лица!

мај 5, 2020

Обвинетите не ги почитувале одлуките и мерките на Владата на Република Македонија со кои се забранува движење на населението на територијата на државата.

Заради стореното кривично дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик, Основното јавно обвинителство Струмица до Основниот суд Струмица поднесе предлози за издавање казнени налози за 25 лица и за секој од обвинетите предложи судот да изрече парична казна во висина од по 50 дневни глоби, а секоја дневна глоба да е во висина од по 10 евра во денарска противвредност.​

Обвинетите не ги почитувале одлуките и мерките на Владата на Република Македонија со кои се забранува движење на населението на територијата на државата. Со тоа, секој од нив, во одделни кривично правни настани, не постапил согласно прописите за сузбивање или спречување на опасната заразна болест предизвикана од коронавирусот, поради која е прогласена пандемија.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: