Николија е уште една жртва на катастрофалниот здравствен систем во Македонија!

август 22, 2022

Мајка која го загубила своето дете лутајќи низ болничките лавиринти низ земјава по лек, го споделува своето потртесно искуство преку отворено писмо.

Таа пишува дека нејзиното дете малата Никоја својот кус живо го минува по болниците, од операција на операција, од инфузија на инфузија, од „нормално е“ до „ќе се среди“, а умра од Хиршспрунгова болест, најтешката вродена маана на црева, која се оперира во првите 20 дена од животот на бебето.

Во нејзината објава за вистината за македонското здравство таа опишува како болеста можела да се открие уште првиот пат кога лежеле на Детската клиника, и како било нивна задача да ја доследат состојбата, но тие биле испуштени дома – пишува ВЕЧЕР.МК

– Николија таа операција ја имаше на 7 месеци, само 1 месец после операцијата на срце. Огромниот стомак притисна на срцето и тоа престана да чука, ја реанимираа и мораше да оди директно во сала. За време на операцијата се извади дел од нејзиното дебело црево на кое имало дупка од толку страдање низ која се излеваа фецес и бактерии во крвта, тука се потврди дека доаѓаат бактериите од таму. Во многу критична состојба беше вратена на интензивна нега каде што никако не успеваше да излезе од кризата,ниту од сепсата. По 9 дена ми се јавија да одиме да ја видиме зошто состојбата драстично се влошила. Кога појдов, ќерка ми беше модра и со жолти очи. Беше будна но како да не беше тука. Знаев дека е крај, вели таа.

Верица на јавноста ѝ ја доближува вистината за македонското здравство. На сите кои на своите лажни и купени дипломи го носат трулиот здравствен систем им порачува секој крик на родител и детски плач да им ѕвониво ушите и да ги мачи до последниот здив – пишува ВЕЧЕР.МК

ИЗВОР: ВЕЧЕР

ЛИНК ДО ОБЈАВАТА НА МАЈКАТА: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Y64UXhy353iy9z11hTBHf6ruFQTVFYfootVQxd5Y77CkWpDpkHPoB2L4j4F6376pl&id=100048883520868

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ