strumica denes logo

На денешен ден почина струмичанецот Димитар Димитров – Дојаен на македоснката гинекологија и акушерство!

Автор:

Датум:

јануари 10, 2019

Категории:

Струмица

Автор:

Датум:

јануари 10, 2019

Категории:

Струмица

Почина примариус д-р Димитар Димитров, доајен на македонската гинекологија и акушерство. Роден во Струмица 1927 година, студиите по медицина ги завршил во Загреб, а специјализацијата во Скопје. Тој беше првиот гинеколог во историјата на општина Кочани, еден од основачите на Специјалната болница за гинекологија и акушерство – Чаир сегашна „Мајка Тереза“, како и еден од пионерите на скринингот на рак на грлото на матката во Македонија.