Македонија испраќа уште 36 припадници на Армијата на помош во Турција!

февруари 9, 2023

Владата на седница донесе одлука за испраќање дополнителна помош во Република Турција.

На предлог на Министерството за одбрана, ќе бидат испратени нови 36-мина припадници на Армијата– Батаљон за специјални операции, за учество во хуманитарна операција во Република Турција.

Донесена е и одлука за испраќање нови 32 лица од Дирекцијата за заштита и спасување – припадници на републичките сили за заштита и спасување, за учество во давањето помош на Република Турција во санирањето на последиците од земјотресот.

Се испраќа и, според информацијата од Дирекцијата за заштита и спасување и комплетна специјализирана опрема и материјално – технички средства за пребарување и спасување од урнатини, 10 возила за транспорт на опремата и луѓето.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ