(ФОТО) Камили во Струмица!

ноември 16, 2021

Ретко кој ќе поверува, но во периодот од 1913 година па се до почетокот на Втората светска војна во Струмица се одгледувале камили. На почетокот на Првата светска војна камилите во Струмица ги донел Ѓорѓи Георгиев кој ги купил од еден арапски трговец во Дојран. Неговото семејство кое камилите ги користело за транспорт на стоки, струмичани веднаш го прекрстиле во Камиларови. Ги чувале и користеле како транспортно средство, а од сето тоа до ден – денешен остана само прекарот Камиларци и сведоштвото на поколението на Божа и Ѓорѓи Георгиеви кои се главните „виновници” што речиси 30 години од 20-от век во Струмица камилите биле вистинска атракција, но и единствен извор за егзистенција на ова семејство.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: