Home

Perdormire
Политика Струмица

Ерион Велиај со највисоки почести го пречека Костадин Костадинов во главниот град на Албанија, Тирана!

Home

Во рамките на посетата на регионалната конференција на тема „Безбедни. Зелени. Решенија за паметни градови: Ризик и можности за Западен Балкан“ (Secure. Green. Smart City Solutions: Risk & Opportunities for Western Balkans), градоначалникот на Струмица Костадин Костадинов оствари формална средба со градоначалникот на Тирана, г-дин Ерион Велиај (Erion Veliaj) каде, како гостин на град Тирана беше пречекан со највисоки почести.

Во рамките на едночасовниот разговор, двајцата градоначалници меѓусебно се запознаа со реализацијата на програмите и плановите за управување со Општините и разменија искуства од тековната работа. Во таа смисла, Градоначалникот Костадинов од Тиранскиот градоначалник доби недвосмислена и безрезервна поддршка во работата и напорите кои ги вложува за град Струмица со конкретна иницијатива за споделување на добрите практики кои во изминатите години се реализираат во Тирана и даваат суштински резултати за граѓаните.

Официјалната средба продолжи во поширок формат со присуство на г-дин Арбјан Мазнику заменик градоначалник на Тирана и г-дин Ѓоко Ристовски, раководител на Одделението за меѓународна соработка и европски фондови во општина Струмица, каде на округла маса се дискутираше за конкретните планови на двете Општини поврзани со актуелни теми за третман на енергијата и модели за изнаоѓање соодветни решенија.