strumica denes logo

Не е лесно, но вреди: Колку заработува врвен мајстор за бурек?

Автор:

Датум:

мај 21, 2024

Категории:

Магазин

Автор:

Датум:

мај 21, 2024

Категории:

Магазин

Наоѓањето водоинсталатери, керамичари, молери и кројачи е се поголем проблем на српскиот пазар. Заминувањето на мајсторите во странство и се помалиот број на млади луѓе кои одлучуваат да учат за овие работни места доведоа до недостиг на занаетчии во Србија.

Затоа, растот на платите на работните места во овие индустрии, кои се повеќе од добри за српските услови, не е изненадувачки. Меѓу оние кои можат да заработат по неколку стотици илјади динари месечно се и бурекџиите, но работодавачите тешко ги наоѓаат оние кои можат и сакаат да го направат тоа. Во текот на изминатата година, на платформата Инфостуд имаше осум огласи за барање куќни помошнички, а кога ќе се земат предвид и почетниците и искусни занаетчии, просечната понудена плата беше 1.000 евра.

Ова е само дел од понудите за оваа работа, бидејќи многу пекари и пекари бараат идни вработени преку огласување на друг начин или преку препораки. Милош Турински од Инфостуд за Н1 раскажува дека една новосадска пекара нудела најголема плата на мајстор на овој занает преку платформата. Со услов со апликацијата да биде испратено и видео од работата, оваа пекара нудела заработка и до 200.000 динари. Дека платите на столарите одат и до 200.000 динари потврдува и Светлана Радаковиќ од еден од најпознатите панчевски пекари, Станкоски.