strumica denes logo

Собрани 27.909.130 денари за настраданото население погодено од катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија

Автор:

Датум:

февруари 17, 2023

Автор:

Датум:

февруари 17, 2023

Од Црвен крст на РМ вчера соопштија дека преку нивните донаторски линии и од Фондот за солидарност заклучно со вчера се собрани вкупно  27.909.130 денари за помош за лицата кои настрадаа во катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија.

– Сите заинтересирани правни субјекти и граѓани можат да донираат парична помош на: сметката на Фондот на солидарноста на Црвениот крст на РМ: 300000001327966, даночен број: 4030984271620 АД Комерцијална банка со назнака: помош за населението во Турција и Сирија, како и да се донираат 100 денари со повик на телефонските броеви 143 400 на Македонски Телеком и А1.

Правините субјекти и физичките лица освен финансиска помош можат да донираат и материјални добра согласно приложената листа на потреби за помош на настраданото население, упатена од страна на Турската држава и Турската Црвена полумесечина, која вклучува зимски семејни шатори, ќебиња, греалки на струја/плин, церада (постилка за на земја), церада (зимска), вреќи за спиење, столици на расклопување (се претвора во кревет), креветчиња на расклопување, фенер на соларно напојување,  кујнски сетови, како и храна  и средства за хигиена ( според стандардите за хуманитарна помош.

Од Црвен крст напоменаа дека задолжително треба сите донирани артикли да бидат нови.