ЗОШТО ПАЛИМЕ СВЕЌИ ПО ХРАМОВИТЕ?

Зад палењето на свеќата се крие длабока симболика. Што значи свеќата има важно место во христијанската религија, откако на Седмиот веленски собор било одлучено: „Во Црквата Христова да се кади со темјан и да се палат свеќи и кандила. Со тоа се прави чест пред светите икони, светите мошти, чесниот крст и светото Евангелие“. Во христијанството, свеќата претставува симбол на Христос и неговата светлина, со која се растерува темнината во душата на човекот и во светот. Палењето свеќи се сретнува уште во Стариот завет, во кој една од првите заповеди што Бог му ги дал на Мојсеј била да направи златен светилник со седум кандила. Потоа, свеќи палеле и светите апостоли и првите следбеници на Христос, кога се собирале ноќе за да го проповедаат неговото учење и при молитвите. Оттука, палењето свеќи има посебно место во Новиот завет.

Во првите векови на христијанството секогаш се палеле свеќи при богослужбите, а тоа делумно било од практични причини, зашто нивните средби и богослужби се одржувале ноќе, во мрачните катакомби. За оваа практика сведочи еден од првите црковни писатели Тертулијан, кој запишал: „Ние никогаш не извршуваме богослужение без запалени свеќи. Но, не ги употребуваме само за да ја растераме темнината, туку затоа што палејќи ги свеќите го изобразуваме Христа несоздадената светлина, без кого и напладне би оделе во темница“.

Исто така и Светиот Симеон Солунски ни кажува дека свеќата која ја палиме има големо значење: Тој вели дека палејќи свеќа, треба да се сеќаваме дека треба да живееме во светлината која сме ја добиле со нашето крштевање. Затоа крштевањето уште се нарекува и просветување. Токму затоа за време на крштевањето држиме запалени свеќи. Оваа светлина е огнот на Светиот Дух, и таа се пали во нашата душа секогаш кога учествуваме во Светата Литургија и на неа се причестуваме. На крајот на секоја Света Литургија пееме: «Видовме висти-нска светлина, Го примивме Духот небесен, ја најдовме верата вистинска, на нераз-делната Троица ѝ се поклонуваме, зашто Таа нè спаси нас.»

Свеќите се еден вид наш принос на Бога од материјалните добра, кои Он ни ги дава (Твои од Твоите, Тебе Ти принесуваме) и ја означуваат мекоста на нашата душа, но и соединувачката сила на Светиот Дух, зашто се произведуваат, по правило, од чист восок, направен од пчела, која собира полен од најразлични цветови за да го произведе. Затоа нè потсетува и на работливоста на пчелите, но и на тоа дека го собира само доброто. Исто така, восокот го симболизира и начинот на кој Огнот, односно Божественото, се соединува со душата и ја омекнува и просветлува и неа и оние кои се во нејзино опкружување. Свеќата, како што гори, ја просветлува околината. Така и совесниот Христијанин, кога се жртвува за Божјата љубов, ги просветува луѓето и им го покажува патот на спасението.

Секогаш кога верниот оди во Храмот, треба да запали свеќи за живите и за покојните. Палењето свеќа секогаш треба да биде проследено со молитва. За живите да бараме милост и заштита, а за покојните успокојување и спасение на нивните души.Свеќата на крштението ја симболизира духовната светлина која ја прима новопросветениот и која треба да ја сведочи и покажува таа светлина пред луѓето. Свеќите на погребот, гробот и поменот (парастос), ја симболизираат светлината Христова, која се молиме да го просвети покојниот и да го упокои на место светло, блажено, каде нема тага, ниту воздишка, но живот бесконечен. Полиелејот во Храмот ја симболизира небесната црква, каде свеќите и кандилата ги претставуваат светителите. Затоа, во манастирите, во одредено време на богослужбата, полиелеите се нишаат, за да се покаже како и небесниот свет учествува во славењето на Бога.

Светиот Симеон, за крај ни дава детално објаснувања за симболиката за палењето на свеќите, тој вели дека палењето на свеќа во храмот:
1. Ја симболизира чистотата и мекоста на нашата душа.
2. Божјата Благодат, која ни се дава од Севишниот наш Бог Отец Небесен.
3. Обожувањето, кое треба да го достигнеме.
4. Светлината Христова, која ја гори и осветлува темнината.
5. И на крај, љубовта и мирот, особини на секој Христијанин, зашто, додека гори, таа со својата светлина го просветува и утешува човекот кој е во темнина. Амин

маркетинг


Select
Ознаки: ,