Сеќавање на првата дама, доајен на струмичкото глумиште – Зора Георгиева

Зора Георгиева е родена на 26.04.1935 година. Од 1953 до пензионирањето во 1996 работела како актерка во струмичкиот театар. Има одиграно над 150 улоги. Добитничка е на лауреатите на Театарските игри „Војдан Чернодински“ во Прилеп за улогите: Тања (1967): Бланш Дибоа (1970): Баба ни Ева (1974): Јацинта (1975): Андромаха (1987). Во 1988 годинаод ревијата „Екран“ била прогласена за актер на годината. Во 1996 година ...

ФОТО: Народниот театар одржа комеморативна седница за Зора Георгиева

Народниот театар „Антон Панов“ Струмица, претпладнево одржа комеморација за актерката Зора Георгиева, која по кратко боледување почина на 80-годишна возраст. На комеморацијата присуствуваа нејзините колеги од театарот, роднини и блиски пријатели. Зора Георгиева почина на 79 годишна возраст, таа беше првенка на НТ „Антон Панов“ во Струмица. Родена на 26.04.1935 година. Од 1953 до пензионирањето ...