ВО НЕДЕЛА ВО СИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ ВО СТРУМИЦА ЌЕ БИДЕ ДЕДЕЛНО ЛЕПЧЕ СО ПАРИЧКА НА ПРИСУТНИТЕ!

На празникот Обрезание Господово и Свети Василиј Велики ( Недела ; 14-ти јануари), во сите православни храмови во Струмица, согласно светоотечкото Предание, со благослов на Високопреосветениот Митрополит Струмички г.Наум, на верниот народ, по Божествената Василиева Литургија ќе му биде поделено лепчиња со паричка.

Денеска се празнува Свети Кирил, архиепископ Ерусалимски

Роден е во Ерусалим во времето на Константин Велики, а умре во времето на Теодосиј Велики (315 г. – 386 г.). Во 346 година го посветија за свештеник, а во 350 г. го наследи на престолот блажениот ерусалимски патријарх Максим. Трипати го симнуваа од престолот и го испраќаа во прогонство, додека најпосле во времето на Теодосиј не го вратија, па проживеа мирно уште осум години и Му ја предаде душата ...