,,Чекор по жица” – нова стихозбирка на Вања Изова Велева

Песните на Вања Изова Велева секогаш одново нè сепнуваат и нè тераат да се преиспитаме дали го живееме најдоброто од себе. Чекор по жица е стамена книга-водилка што нè поттикнува да оставиме своја трага во времето и просторот, за да нè има и тогаш кога физички повеќе нема да бидеме присутни на овој свет. Збогатена со сликите на современите ликовни уметници Митко Тошев и Љупка Галазка ...

Погледнете што не очекува вечерва на СТРУМИЦА ОПЕН ФЕСТИВАЛ 2017

Вечер на поезија со Сузана Мицева и Дарко Лешоски – СОФ 2017 Сузана Мицева е мајка, сопруга, новинар и автор која за себе вели дека секојдневните обврски поврзани со професијата за неа всушност претставуваат катализатори со уметноста. Нејзината стихозбирка „Мостот на Копнежите“ е добитник на наградата Антологија на болката. Дарко Лешоски е поетот на денешницата. Неговите песни ...

(ВИДЕО) Струмичанка повторно изненади со својата поезија, овојпат на Телевизија 24

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Поетесата од Струмица – Правда СПАВАШ ЛИ МИРНО ВИЛИЈАМЕ ШЕКСПИРУ?Поетесата од Струмица – Правда Posted by Gledy on Tuesday, 16 May 2017

Вонреден повик за поезија на тема #поплава

Глобалното движење „100 Илјади поети за промена“ Македонија ги повикува сите поети да споделат своја поезија на тема „#ПОПЛАВА“. Социјално ангажираната поезија како современа алатка е од исклучителна важност за подигањето на свеста кај граѓаните за сите (не)природни несреќи кои ни се случуваат. Да споделуваме стихови со кои ќе си помогнеме меѓусебно, со кои ќе се потсетиме на тоа ...

Поезија од Никола Маџиров во Антологијата „Центри на катаклизма“ во Британија

Никола Маџиров е застапен во антологијата на светската современа поезија „Центри на катаклизмата” уредена од најстарото британско списание за преводна поезија „Модерн поетри ин транслејшн”, основано 1965 година од венцоносецот на Струшките вечери на поезијата, Тед Хјуз. Издавач на антологијата е британската издавачка куќа „Бладекс”, а освен поезија вклучени се и писма и записи ...

Поетско читање по повод 2 години од постоењето на Светската унија на поети и Школата за поезија

На 25 април 2016 година се организираше двегодишнина од постоењето на Светската унија на поети основана од страна на италијанскиот кандидат за нобелова награда за литература, писателот и поет Силвано Бортолаци. Како дел од истата функционираат делегации, односно школи за поезија (Scuola di poesia) во неколку држави во светот меѓу кои и Македонија, која почна да функционира во август 2015 година, ...

Струмички „Роднокрајни поетски средби“ в среда

Деветтите „Роднокрајни поетски средби“ ќе се одржат на 20 април 2016 година (среда), во Струмица на познатата „Сцена 112“. Организатор на манифестацијата е здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“. На IX „Роднокрајни поетски средби“ како гости со своја поезија ќе се претстават: Мартин Богатиноски од Скопје, Давор Крстевски и Иле Наумов ...

Никола Маџиров учествува на серија книжевни настани во САД

Македонскиот поет Никола Маџиров денеска читаше поезија на „Кент Стејт Јуниверзити“ во Охајо, САД, заедно со американскиот поет-лауреат Чарлс Симик, во рамки на серијата поетски читања посветени на поетите-лауреати на САД. Настанот вклучуваше тркалезна маса на тема „Поезијата како глобален дијалог“, како и вечерно поетско читање. Никола Маџиров во Охајо пристигна по читањето на ...

(ВИДЕО) Никола Маџиров читаше поезија во најпопуларната книжарница во Париз

По повод Светскиот ден на поезијата, Никола Маџиров ја претстави својата поезија во најпопуларната книжарница во Париз – Shakespeare and Company. Маџиров прво читаше на мајчин јазик, а потоа и препев на англиски. Тој претстави извадок од својата „Остаток од друг свет” објавена во САД и Велика Британија. Еве како изгледаше тоа:

ООУ„Гоце Делчев“ – Василево, го одбележа Светскиот ден на поезијата

По повод Светскиот ден на поезијата, ученици – претставници од ООУ „Гоце Делчев“ Василево го посетија градоначалникот на општина Василево и му подарија честитка со една од личните творби, напишани токму по повод денешниот ден. Конкурсот на кој можеше да учествуваат сите заинтересирани ученици од ова училиште траел една недела, темата била слободна а заинтересираноста, како што ...