Советот на општина Струмица му даде приоритет на проектот за изградба на две прифатилишта за бездомни животни

Членовите на Советот на општина Струмица му дадоа приоритет на проектот за изградба на две прифатилишта за бездомни животни. Прифатилиштата ќе бидат изградени во Струмица и Гевгелија, а ќе значат решавање на проблемот со кучињата скитници во сите општини во југоисточниот плански регион. Носител на проектот е општина Струмица која за негова реализација обезбеди сопствено учество ...

Ќе се градат прифатилишта за кучиња во Струмица!

Најважен приоритет за Советот на градоначалници од десетте општини на Југоисточниот плански регион е решавањето на проблемот со кучињата-скитници. Одлуката што ја донесоа пред повеќе од еден месец веќе е пренесена во апликација до Бирото за регионален развој за Програмата за рамномерен регионален развој за 2018 година. Преку Центарот за развој на овој регион планираат да изградат ...

Општина Струмица го осудува труењето на кучињата и ги охрабрува надлежните да ги казнат сторителите!

Во последните денови на неколку локации во градот забележана е појава на труење на кучиња. Општина Струмица најостро ја осудува оваа нехумана постапка и ги охрабрува надлежните да ги пронајдат сторителите и со нив да постапат согласно важечките законски прописи. Истовремено, апелира до сопствениците на кучиња да покажат поголема одговорност и почитување на законските правила ипрописи ...

Кучињата скитници во градинките претставуваат опасност за дечињата

Граѓаните на Струмица веќе подолг период се сведоци на голем број кучиња скитници. Кучињата се движат во цели глутници, а доколку тоа досега беше проблем само низ маалски улички сега можат да се забележат и во градинките, места каде што се носат дечињата и тоа претставува огромна опасност за нив. Проблемот со кучињата скитници се наметнува континуирано. До нашата редакција неодамна ...

ВИДЕО: Во општина Струмица извршен е хуман третман на 17 кучиња скитници

Од крајот на минатиот месец кога почна да се реализира хуманиот третман на кучињата скитници, на територијата на општина Струмица извршено е заловување на вкупно 17 кучиња по пријави од граѓаните. Заловувањето го врши ДТУ Ветеринарна клиника „Анри вет“ од Стојаково со која согласно тендерската постапка, општина Струмица склучи договор и направи план и динамика за спроведување на ...

Важно соопштение за сите што чуваат кучиња

Општина Струмица ги известува граѓаните дека од понеделник (13.07.2015г.) ќе започне со стручен третман, односно, заловување  на кучињата скитници и нерегистрираните кучиња, а согласно Законот за заштита и благосостојба на животните. Извршител на работите ќе биде фирмата ДТУ Ветеринарна клиника „Анри Вет“ од селото Стојаково, со која согласно тендерската постапка е склучен договор и ...

Општина Струмица го решава проблемот со кучињата скитници

Општина Струмица во наредните денови ќе започне со решавање на проблемот со кучињата скитници, а согласно Законот за заштита и благосостојба на животните со заловување и стручно третирање. Кирил Парталов, секретар на општина Струмица, денеска, ги информираше граѓаните за начинот на кој ќе се реализира оваа активност, која е од особено значење за граѓаните. -Денеска, согласно тендерската ...

Хуман и соодветен третман, од стручни лица, за бездомните кучиња во Струмица

Општина Струмица ја почна постапката за јавна набавка за услуги со кои ќе се решава проблемот со бездомните кучиња. Услугите опфаќаат заловување и стручен третман на кучиња скитници и нерегистрирани кучиња кои се затекнале во движење или собирање во глутница на јавна површина во времетраење од една година.Услугите ќе се извршуваат согласно. Законот за заштита и благосостојба на ...

Забележано труење на кучиња на улицата ,,Братство Единство”

За само неколку денови здружението за заштита на животните ,,Фауна” регистира пет труења на кучиња во Струмица. Отруените кучиња се пронајдени во реонот на Општата Болница и градинката Детска радост на улицата ,,Братство-Единство”. Последното мртво куче е забележано на раскрсницата на улицата „Браќа Миладинови“ и „Братство-Единство“, до контејнер до градинката Детска радост. ,, ...