Легенди за настанокот на името на струмичкото село Колешино

Легенди за името на селото Постојат две легенди околу името на селото. Според првата селово своето име го го добило по Беласичката битка од 1014 година помеѓу силите на Цар Самуил и византискиот император Василиј II, кога во страшен колеж загинале голем број македонски војници. Во чест на тоа, среде село е поставена табла со легендата за настанокот на името Колешино. Втората легенда е ...

Печурката на бесмртноста „реиши“ се одгледува во Колешино

Семејството Бељмезови од Струмица веќе седум години се занимава со одгледување на таканаречената „печурка на бесмртноста“ – „реиши“ (ганодерма луцидум), пишува „Утрински весник“. Во селото Колешино, на прекрасната планина Беласица, со чиста изворска вода, тие ја произведуваат оваа несекојдневна печурка во специјализирана одгледувачница и со компјутерски надзор. Оваа печурка ...

(ФОТО) На патот пред Колешинските водопади возач намерно го блокирал патот и го напуштил возилото

Редакција на КАНАЛ 77 доби известување од нивни слушател „Почитувани, на патот кон Колешинските водопади, веднаш пред водопадите има оставено возило на сред пат и не дозволува другите визила да поминат. Возилото е намерно оставено, а возачот излезе од него и замина. Веќе два часа 5 автобуси се заглавени.“ ИЗВОР: КАНАЛ 77

Смоларските и Колешинските водопади и убавината што ја носат со себе

Многу места можат да не фасцинирарат доколку ги забележуваме. Природата во оваа земја знае да не изненади и израдува во исто време. А во него не можете да им одолеете на смоларските и колешинските водопади. Од центарот на градот и новиот Струмички плоштад каде ги среќавате топлите Струмичани па се до границата со соседна Бугарија имате 30 тина километри. А пред да стигнете до таму задолжително ...

Поставени канти за отпад на Колешински водопади

Во соработка со фирмата КОЖУВЧАНКА ДОО а со цел за одржување на чистотата на природните убавини, општина Ново Село постави канти и контејнери за отпад на Колешинските водопади. Се замолуваат сите посетители да не ги уништуваат истите.

Одбележан патронатот на ООУ ,,Видое Подгорец“ – Колешино

Денес се навршуваат 19 години од смртта на роднокрајниот писател за деца и возрасни, Видое Подгорец. Да не заборавиме на писателот којшто ги сакаше децата и пишуваше за нив. Во неговото творештво се пронаоѓаат и возрасните, бидејќи сите возрасни некогаш биле деца. Видое Подгорец има напишано преку 100 наслови, а дел од нив преведени на 17 јазици. По тој повод основното училиште „Видое Подгорец“ ...

(ФОТО) Птичја перспектива на Колешинскиот водопад

Колешинскиот водопад е лоциран во долниот тек на реката Баба, во пазувите на планината Беласица помеѓу јаворова шума и камени гребени на надморска височина од 610 метри. Со височина од 15 м, се вбројува во највисоките водопади во Македонија, со широчина на падот од околу 6 м. Тој е тектонски водопад, создаден во гранитни камења. Спроти Колешинскиот водопад, на оддалеченост од околу 100 метри, ...

Трето место на турнирот во футсал за девојчињата од ООУ „Видое Подгорец“ – Колешино

Изминатава недела (25-27.02.2016) во Македонски Брод се одржа завршниот турнир во футсал за девојчиња од основните училишта, каде што учествуваше и екипата од ООУ „Видое Подгорец“ – Колешино. Во конкуренција со шест екипи од пет различни градови во Македонија, девојчињата од ООУ „Видое Подгорец“ – Колешино го освоија третото место. Тие најпрвин во групната фаза се сретнаа со екипите ...

Фото на денот: Убавиот колешински водопад

Колешинскиот водопад е сместен во југоисточниот дел на Република Македонија, на северните падини на планината Беласица, во долниот тек на реката Баба, на надморска височина од 500 м. Се вбројува меѓу највисоките водопади во Македонија со височина од 15 м, со широчина на падот од околу 6 м. Според постанокот тој е тектонски водопад, создаден во гранитни камења. Спротиводно од Колешинскиот ...

Прекрасното зајдисонце во Колешино

Вака изгледа зајдисонцето во едно од најубавите и најатрактивните села во струмичко. Колешино се наоѓа на југоисточниот дел од Македонија, во близина на границата на Грција и Бугарија, близу до градот Струмица. Селото е опкружено од планините Беласица и Огражден. На планината Беласица се наоѓа прекрасниот Колешински водопад.