Уште незавршена ЕКО акцијата на исчистените места никнуваат нови депонии

На исчистените места во досегашниот тек на големата ЕКО акција која што ја организираат општина Струмица и Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ никнуваат нови депонии. Во планот на Еко акцијата беше опфатена и дивата депонија на излезот од градот кон населено место Раборци, истата беше исчистена и целосно беше отстранет отпадот. Но, за жал на истото место, покрај ...

ГРАЃАНИТЕ НА СТРУМИЦА РЕАГИРААТ: Влезовите пред градот полни со депонии!

Граѓаните на Струмица преку социјалните мрежи бурно реагираат поради депониите на влезовите пред градот за кои никој не превзема никакви мерки и од ден на ден стануваат се поголеми и штетни за нашето здравје. „Влезовите пред градот. На секои стотина метри по една нова депонија. Лани проблемот беше во ингеренции, Македонија пат, централна власт, локална власт…сега што е проблемот? ...

Комуналец и денес отстрануваше диви депонии во градот

Екипи на јавното претпријатие „Комуналец“ и денеска работеа на неколку локации во градот отстранувајќи ги дивите депонии. Уште од раните утрински часови се работеше на транзитниот пат и тоа од двете страни, искосена е тревата и собран отпадот, а се продолжи на улицата „Спиро Захов“. Од овие локации се подигнати поголеми количини разновиден отпад. Од ЈПКД „Комуналец“ уште еднаш ...

Општинските депонии во Источниот регион далеку од стандардите на ЕУ

Истражувањата направени за Регионалниот план за управување со отпад, покажуваат дека општинските депонии во источниот регион се далеку од стандардите на ЕУ.. Во истата стои дека 11-те општински депонии не се во согласност со барањата на ЕУ, во општините од Истокот постојат 71 дива депонија и дека нема формални операции на рециклирање и преработка на отпад – пренесува Нова Македонија.  Ова, ...