Советот на општина Струмица донесе одлука за нови вработувања во струмичката библиотека

Советот на општина Струмица на седмата седница донесе одлука за шест нови вработувања во библиотеката „Благој Јанков Мучето. Одлуката е донесена едногласно од сите советници. ,,Сакам да ја поздравам одлуката и на советниците на ВМРО ДПМНЕ да гласаат за годишниот план за вработување во библиотеката „Благој Јанков Мучето“ за 2018 година, затоа што е од општ јавен интерес за сите граѓани ...

МИА: Струмичани многу читаат, но заборават да ги вратат книгите

ИЗВОР: МИА Во библиотеката „Благој Јанков Мучето“ во Струмица членуваат околу 3.000 љубители на пишаниот збор. Интересот за зачленување од година во година расте, а огромниот книжен фонд го користат читатели на возраст од четири до 85 години. -Најмладиот запишан читател ни е на четири годишна возраст, а најстариот, учителка во пензија, е на возраст од 85 години, информира директорката ...

(ФОТОГАЛЕРИЈА) Талентираната струмичанка Спасова Марија со успех ја започна годината, со успех и ја завршува!

Марија Спасова ја започна годината со успех, така и ќе ја заврши. Талентираната средношколка од СОУУД „Димитар Влахов“- Струмица додаде уште една во долгата низа на награди, овојпат освојувајќи го првото место на конкурсот распишан од Општина Струмица и ЛУБ „Благој Јанков Мучето“ – Струмица посветен на градот. Спасова и нејзината менторка, Олга Хаџиева се натпреваруваа во категоријата ...

Доделени наградите за литературни творби посветени на карневалот

Библиотеката „Благој Јанков Мучето“ од Струмица ги додели наградите на конкурсот за литературни творби посветени на струмичкиот карневал. Овој традиционален конкурс се организира секоја година во склоп на активностите во карневалските денови. Оваа година организаторите велат дека бројот на творби кој пристигнал бил голем но дека од година во година творбите сѐ повеќе добиваат ...

Учениците од „Димитар Влахов“ во посета на градската библиотека „Благој Јанков Мучето“

По повод месецот на книгата, во петок, 30.10.2015 година како дел од годишното планирање на училишната библиотека при СОУУД „Димитар Влахов“ – Струмица, беше реализирана посета на градската библиотека ЛУБ „Благој Јанков Мучето“ Струмица. Учениците од втора година, хемиско-технолошка струка ја посетија градската библиотека и се запознаа со огромното богатство од стручни наслови, ...

Новитет во Дојран – прва билбиотека на плажа

Општина Дојран отвора прва билбиотека на плажа која ќе почне на 15 јули.  „Бездомниикот со златен часовник”, „Рингишпил”, „Сеќавање на љубовта”, „Шепнувачот”, „Кругот на животот”, „Полноќна роза”, се само дел од насловите кои ќе можат да се најдат на рафтовите на “Првата Библиотеката на Плажа”. – „Туризмот во Дојран од година во година се искачува на повисоко ниво. Инвестирањето ...

Библиотеката  „Благој Јанков Мучето“ распиша конкурс за литературни творби посветени на струмичкиот карневал

Локалната установа библиотека „Благој Јанков Мучето“ распиша конкурс за доделување награди за литературни творби (поезија и проза) посветени на карневалот во Струмица. Заинтересираните можат да конкурираат во три категории и тоа, ученици од основни училишта, ученици од средни училишта и возрасни автори. За секоја од трите категории ќе се доделат прва, втора и трета награда кои се ...

Струмичката библиотека има стабилна читателска база

Струмичката библиотека има редовни читатели. Околу 2.500 корисници од шестгодишна возраст, и голем број пензионери, четивата за разнода и за учење ги изнајмнуваат оттаму – објави МРТ, на нејзината веб – страна. Во Струмица не опаѓа интересот за печатената литература. И покрај сеприсутноста на и-ти технологијата, мнозинството сепак претпочитаат книги. Интернетот се уште не ја добил ...

Караван на книгата и дружење со Марија Јаневска и Коста Петров

После голем број продадени книги и срушени рекорди на читаност, ѕвездите на нашата книжевна сцена доѓаат во градот. Несекојдневно саботно дружење во актерите на Вашите омилени „Белешките на Лајла Грејс“, „Стравот“ и „Се гледаме на врвот“ и можност лично да ги запознаете, да поразговарате со нив и да земете посвета за Вашата омилена книга. Коста и Марија во Струмциа доаѓаат на 21 ...

Градска библиотека на Светскиот ден на книгата со подароци за читателите

Градската библиотека Благој Јанков Мучето на посебен начин го одбележа денешниот Светски ден на книгата и авторското право. Имено сите љубители на пишаниот книги и вљубеници во книгите кои денес отидоа во градската библиотека добија подарок книга. Во пресрет на денешниот ден беше прочитана и пораката на генералниот директор на УНЕСКО г-ѓа Ирина Бокова, како и македонската порака ...