Проектот „Телемедицина“ успешно се реализира во струмичката болница

Струмичката болница е дел од 5-те градови во Македонија во кои се реализира проектот „Телемедицина“. Реализацијата започна во месец октомври минатата година и досега се одвива регуларно. Се работи на принципот така што се  закажува точен термин односно ден и час кога докторот од Скопје по распоред има ден за Телемедицина. Откако терминот ќе биде закажан во амбулантата за Телемедицина ...

Сите здравствени зафати од урологија одсега и во Струмица

Во струмичката општа болница од неодамна е набавена специјална, софистицирана опрема за вршење на ендоскопски и хируршки интервенции во сорабтка со Министерството за здравство. Новата опрема следува после реновирањето на двете операциони сали и големиот број пациенти кои досега се упатуваа во Скопје. До ваква одлука дојде откако Министерот за здравство Никола Тодоров минатата ...

Бројот на заболени лица од грип во Струмица расте – моментално се регистрирани 390

Во Македонија е зголемен бројот на заболени од грип, со вкупно евидентирани 3.328 лица, а само последната недела од 13 до 19 јануари од грип се заразиле 1.385 лица. Досега во земјава регистриран е еден смртен случај. Починатата пациентка е на 67-годишна возраст која имала хронични болести, како опструктивна белодробна болест, кардиомиопатија, дијабетес, бубрежна болест. Кај неа лабораториски ...

Распоред на лекари специјалисти од проектот „Дисперзирана клиника“ за месец јануари

Изминатата 2013-та година во ЈЗУ Општа болница – Струмица  дојдоа врвни лекари од соодветни клиники кои прегледуваа пациенти со претходно закажување. Овие активности се дел од проектот на Министерството за здравство „Дисперзирана клиника“ кој започна да се имплементира од први септември. Оваа година проектот продолжува, а Струмица Денес и понатаму ќе ве известува за распоредот ...