Општина Струмица распиша конкурс за за доделување на Годишна награда и животно дело на општина Струмица „Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици”

Врз основа на член 10 од Статутот на Општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 5/06) и член 28 од Правилникот за начинот, условите и постапката за доделување на Годишната награда на Општина Струмица „Св.Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици” (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 19/07, 23/09 и 25/09), Комисијата за општествени дејности при Советот на општина Струмица, распишува: К ...

Народниот театар „Антон Панов“ распиша конкурс за есеј на тема „Како го замислувам светот без театар“

Народниот театар „Антон Панов“ од Струмица во соработка со театрите при центрите за култура во Штип, Велес и Куманово, вклучувајќи ја овде и НУБ “Гоце Делчев” од Штип, распишува конкурс за есеј на тема :”Како го замислувам светот без театар.” Конкурсот е во рамките на одбележувањето на месец април како месец на театарот. На конкурсот може да конкурираат сите граѓани без ...

Домот за деца и млади ги додели наградите по распишаниот осмомартовски конкурс

Домот за деца и млади „Благој Мучето“ им ги додели наградите на најдобрите учесници на литературниот и ликовниот конкурс кој што го распиша по повод 8-ми март – меѓународниот ден на жената. На конкурсот учествуваа ученици од основните општински училишта од Струмица, Василево, Босилово и Ново Село. Тие своите дела ги создаваа на темата „Мајки од цел свет подадете раце, исплетете пајажина ...

Егзотични и еуфорични фотографии го најавуваат струмичкиот карневал

Во НУЦК „Антон Панов“ во Струмица, на 10 март 2016 година (четврток), со почеток во 19 часот, здружението „Евро – визија“ ќе ја отвори осмата групна изложба на фотографии, која официјално се случува секоја година за време на карневалските денови во Струмица. По претходно објавен конкурс, на кој се пријавија 30-тина фотографи со повеќе од 200 фотографии, дел од истите ќе бидат застапени ...

Конкурс за карневалска фотографија „Карневалски слики 2015“

Здружението на граѓани „Евро-визија“ го отвора годинешниот конкурс за карневалска фотографија „Карневалски слики 2015“ на кој може да учествува секој кој има да сподели со нас фотографија од последната (минатогодишна) едиција на карневалските денови во Струмица. Фотографиите можат да се испраќаат на email адресата на Здружението Евро – Визија [evro_vizija@yahoo.com] кое е формирано да промовира ...

Распишан е јавен конкурс за подигање спомен – обележје на загинатите пилоти

Одборот за подигање на спомен – обележја при Советот на општина Струмица, распишува јавен конкурс за изработка на идеен проект за подигање на спомен – обележје на загинатите пилоти од хеликоптерската единица на МВР. Одлуката за распишување на конкурсот е донесена на седницата на Советот на општина Струмица која што се одржа на 20.10.2015 година, а врз основа на членовите 10 и 11 од Законот ...

Здружение НОВУС објавува јавен повик – напиши есеј и добиј награда

Здружение НОВУС објавува ЈАВЕН ПОВИК за пишување на есеј во рамките на проектот „Запознај ја Европската унија – делувај европски“ кој што е целосно поддржан од страна на општина Струмица. Темата на која што есеите треба да биде пишувани е: „Дали членството во ЕУ ќе ја направи Република Македонија подобра и попросперитетна држава?“ Есеите треба да се пишуваат во фонт Times New Roman, големина ...

Во тек се конкурсите за манифестацијата „100 илјади поети за промена“

Манифестацијата „100 илјади поети за промена“ ги распиша двата официјални конкурси за поезија и изработка на постер/плакат, кој ќе биде застапен на групната изложба која е дел од самото фестивалско читање, кое ќе се одржи на 26 септември во Струмица… Манифестацијата „100 000 поети за промена“, во соработка со здружението „Контекст – Струмица“ распишa поетски конкурс за овогодинашното ...

Награден литературен конкурс по повод Вечер на поезијата

Во склоп на културно-уметничката, едукативна и забавна програма на четвртото издание на манифестацијата Струмица ОПЕН ќе се одржи вечер на поезијата. Творбите на тема НЕБО може да се испраќаат до 3 и 4 август на info@sof.mk. Оние кои ќе ја поминат селекцијата ќе учествуваат на поетското читање на 8 и 9 август со почеток во 21:00 часот крај Езерцето во градскиот парк во Струмица. На оваа поетска ...

Мартина Николова со прво место на наградниот конкурс за есеј „Ацо Караманов“ за 2015 година

Мартина Николова, ученичка во „СОУ Јане Сандански“ го освои првото место на наградниот конкурс за есеј „Ацо Караманов“ за 2015 година, во категоријата литература. Конкурсот беше на тема: „Трагичното во македонската битова драма (Васил Иљоски, Ристо Крле, Антон Панов)“. Додека темата на конкурсот за јазик беше  „70 години од кодификацијата на македонскиот стандарден јазик“. На натпреварите ...